Open brief: Rotonde bij aansluiting N254/N62 richting Westerscheldetunnel

This post is in Dutch. It’s targeted towards my local politicians

De N254/N62 richting de Westerscheldetunnel is vanaf Middelburg naar Zeeuws Vlaanderen is een belangrijke verkeersader hier in de regio.

De doorstroming op deze weg is al jaren een doorn in het oog bij veel gebruikers. Zeker als je verder moet dan Zeeuws Vlaanderen, zoals richting Gent of verder.

De provincie Zeeland is dan ook druk bezig met de verdubbeling van deze wegen om aan beide kanten van de Westerscheldetunnel de doorstroming te verbeteren.

Door een dreigende overschrijding van budget is de provincie voornemens om een geplande ongelijkvloerse kruising te vervangen door een rotonde. Naar mijn idee een slecht idee omdat het juist de doorstroming niet verbeterd.

Om die reden heb ik de onderstaande open brief gestuurd naar de Commissaris van de Koning Drs. J.M.M. Polman, Han en het Gedeputeerde Staten lid C. van Beveren.

Ik hoop dat de provincie zich bedenkt en de plannen alsnog uitvoerd zoals voorgenomen.

Geachte meneer Polman, meneer van Beveren,

Ik stuur u beide deze e-mail naar aanleiding van de berichten die ik deze week heb vernomen uit de media over de vernieuwde Sloeweg/N62.

Uit deze berichten blijkt dat de Provincie voornemens is om de geplande ongelijkvloerse kruising te vervangen door een rotonde op de plek waar de N254 en N62 bij elkaar komen.

Ik rijd met regelmaat over de N62 naar Zeeuws Vlaanderen en de doorstroming is altijd al iets wat beter kan. In Zeeuws Vlaanderen wordt met de komst van de Sluiskilltunnel de doorstroming significant verbeterd. Hierdoor zou mijn reistijd vanaf Middelburg (Mortiere) naar Zeeuws Vlaanderen en verder veel afnemen.

De geplande ongelijkvloerse kruising kon ik ook alleen maar om juichen. Zeker in de zomer, bij drukte, sta je nu soms lang te wachten voor de huidige verkeerslichten.

Ik vrees er voor dat dit bij een rotonde precies het zelfde geval zal gaan zijn. De doorstroming vanaf de N254 zal niet verbeteren en dat lijkt me juist het tegenovergestelde van wat deze vernieuwing moet bereiken.

Ook de veiligheid neemt er niet door toe. Vooral in de spits zie je het op rotondes op de N57 ook veel gebeuren: Mensen drukken hun auto er nog snel voor wat vaak tot ‘bijna’ ongelukken leid. Frustraties bij automobilisten, zeker die er elke dag rijden, maken de veiligheid er niet beter op.

Naast veiligheid en doorstroming speelt ook het milieu een rol. Wanneer een auto moet afremmen en weer moet optrekken zal deze zijn remschijven extra slijten, maar ook meer brandstof (dus meer uitstoot) verbruiken.

Fijnstof van remschijven en van uitlaatgassen is juist iets wat we willen verminderen en een rotonde draagt óók daar niet aan bij.

Nu begrijp ik heel goed dat het project over budget aan het gaan is. Infrastructuur leggen we echter niet aan voor een paar jaar. Dat leggen we aan voor de komende 20, 30 of wel 40 jaar. Is 15 miljoen euro op zo’n termijn dan niet een investering?

Wanneer de doorstroming zo soepel mogelijk is, is dit ook juist goed voor de economie. Forensen kunnen elke dag beter gebruik maken van de weg waardoor zij voor hun werkgever productiever kunnen zijn.

Goede infrastructuur ligt aan de basis van productieve en groeiende bedrijven. Dat is iets wat we in Zeeland juist hard nodig hebben.

Ik wil u dan ook vriendelijk verzoeken nog eens goed naar deze voorgenomen rotonde te kijken en daarbij de bovenstaande punten mee te nemen in uw besluit.

Met vriendelijke groet,

Wido den Hollander

Last Updated on 04-04-2015 by Wido den Hollander